استاندارد سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق در ایران
ما در این مطلب قصد داریم تا قوانین و استاندارد های موجود در رابطه با سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق را به شما بیاموزیم.
استاندارد سیستم های اعلام حریق
قبل از بیان استاندارد سیستم های اعلام حریق، به توضیح اطفاء حریق می پردازیم و بررسی میکنیم که چرا باید برای سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق، استاندارد تعریف کنیم.
اطفاء حریق چیست؟
هر گونه اقدامات اصولی و لازم برای جلوگیری از گسترش آتش و مهار کردن آن در هنگام آتش سوزی، اطفاء حریق گویند.
پس وظیفه ی سیستم های اطفاء حریق و اعلام حریق، اعلام هشدار خطر آتش سوزی و مهار کردن آتش در صورت بروز آتش سوزی می باشد.
اما برای اینکه این سیستم وظیفه ی خود را که کار بسیار مهم و حساسی هم می باشد؛ به درستی انجام دهد. برای آن استاندارد هایی اعلام شده است.
کاربرد سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق
راه اندازی سیستم های اطفاء حریق در هر ساختمانی، به خصوص ساختمان های بزرگ و پیچیده از جمله مجتمع های مسکونی با جمعیت بالا، ساختمان های تجاری و اداری، کارخانجات، مدارس، فروشگاه ها، مجتمع های تفریحی و… الزامی می باشد. زیرا احتمال بروز خطر آتش سوزی در چنین مکان هایی بالا می باشد و آسیب های ناشی از آن چه از نظر مالی و چه از نظر جانی، می تواند جبران ناپذیر باشد.
انواع سیستم های اطفاء حریق
- سیستم های اطفا حریق بصورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند :
- سیستم های اطفاء حریق دستی : در این روش از تجهیزاتی مانند کپسول های پودری و گازی، اسپری مهار آتش، کپسول اتش نشانی دی اکسید کربن و… توسط انسان ها برای مهار و خاموش کردن آتش استفاده می شود.
- سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک : در زمان آتش سوزی در محیط، این سیستم ها بصورت خودکار آتش را تشخیص می دهند و اعلام حریق می کنند، سپس بدون دخالت انسان توسط سیستم های اتوماتیک، آتش مهار می شود.
-
سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک نیز از نظر نوع اعلام حریق در سه دسته قرار می گیرند :
- سیستم های اعلام حریق متعارف ( معمولی )
- سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر ( هوشمند )
- سیستم های اعلام حریق بی سیم
سیستم های متعارف ( معمولی )
سیستم های اعلام حریق متعارف دارای دو حالت خاموش و روشن می باشند. این سیستم ها آتش را تشخیص می دهند؛ اما نمی تواند دود و گرد و غبار را تشخیص دهند. هم چنین محل دقیق حریق را نمایش نمی دهند. یک سیستم اعلام حریق متعارف برای استفاده در ساختمان های کوچک مناسب است. در یک سیستم اعلام حریق متعارف معمولی مغز متفکر سیستم در پنل مرکز کنترل آن قرار دارد، که علایم را از دتکتورهای متعارف یا شستی ها در هر منطقه حریق دریافت نموده و به وسایل دیگر مانند آژیر اعلام حریق یا تجهیزات راه دور منتقل می نماید.
سیستم های آدرس پذیر (هوشمند)
با استفاده از سیستم های آدرس پذیر، هر دستگاه دارای یک آدرس یا مکان است، که این امکان را می دهد تا مکان دقیق حریق ایجاد شده پیدا شود. به نوعی از سیستم اعلام حریق آدرس پذیر سیستم اعلام حریق هوشمند نیز گفته می شود.
سیستم های اعلام حریق بی سیم
همانطور که از اسم اینگونه سیستم ها نمایان است؛ از هیچ گونه سیم کشی بین پانل کنترل آتش و سایر دستگاه ها استفاده نمی شوند و سیگنال ها از طریق ردیاب ها به صفحه کنترل با فرکانس رادیویی منتقل می شوند.
چه سازمان هایی استاندارد سیستم های اعلام حریق را تعیین می کنند؟
این قوانین بر اساس مقررات ملی ساختمان ( در مباحث ۳ و ۱۳) ، مقررات سازمان آتش نشانی ، استاندارد های تعریف شده ی بین المللی مانند استاندارد های معتبر بین المللی (BS5839 ، EN54 و NFPA72 ) و نظرات کارشناسان خبره ضوابط و الزامات طراحی و اجرای سیستم های کشف و اعلام حریق در ساختمان ها گرد آوری شده و در اختیار کارشناسان و مجریان قرار می گیرد .
جهت مطالعه ی کامل ضوابط استاندارد سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق در ایران فایل کامل آن را از اینجا دانلود نمایید.
فروشگاه ایمنی پلاس، خرید انواع تجهیزات ایمنی، ازجمله تجهیزات آتش نشانی و سیستم های اعلام حریق را بصورت آنلاین و یا حضوری برای مشتریان گرامی فراهم کرده است.
جهت خرید سیستم های اعلام حریق اینجا را کلیک کنید و یا برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با فروشگاه ایمنی پلاس تماس حاصل فرمایید.